Carbidschieten op nationale erfgoedlijst

UtrechtCarbidschieten komt op de nationale erfgoedlijst te staan. De traditie waarbij een melkbus wordt gevuld met carbid, die dan met veel kabaal moet ontploffen en die vooral met oud en nieuw in het oosten van het land in zwang is, komt als vijftigste op de lijst. Dat heeft Ineke Schouten, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) vrijdag gezegd.

De zogenoemde Nationale Inventaris van Immaterieel Erfgoed in Nederland moet gemaakt worden omdat Nederland een conventie van de VN-organisatie Unesco heeft ondertekend. In die conventie beloven landen hun erfgoed te inventariseren, te documenteren en te laten gedijen. Op de nationale erfgoedlijst staan typisch Nederlandse tradities die nog steeds in leven zijn, zoals midwinterhoornblazen.

Carbidschieten wordt gedaan met oudjaar. Het jaar word 'uitgeknald'. Hoe oud de traditie is, is moeilijk te zeggen. Allerlei knalfeesten rond de jaarwisseling hebben een respectabele geschiedenis. Het schieten met carbid kwam waarschijnlijk vooral na de Tweede Wereldoorlog erg in zwang. Het was tijdens de oorlog dat carbid gebruikt werd voor fietsverlichting. Op het platteland was het eenvoudig om aan melkbussen (30 liter) en carbid te komen. In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog werd veelal individueel geschoten. Media jaren zeventig groeide het carbidschieten uit tot een meer sociale activiteit. Mannen verenigden zich en gingen de competitie met elkaar aan om zo ver mogelijk de deksel van de melkbus weg te schieten.

Bron: http://www.boerderij.nl/

Share/Save