Benodigdheden Carbid Schieten

Melkbus om het carbid in te plaatsen

Een goede melkbus is van staal en heeft een inhoud van circa 30 liter. Zorg ervoor dat de bus geen roestplekken of andere zwakke plekken heeft. De explosie zoekt de zwakste plek van de bus op. Dit behoort de opening te zijn.
Boor in het midden van de onderzijde van de melkbus een kleine opening (6 mm is voldoende). Deze opening is nodig om het acetyleengas te ontsteken (zie hieronder).

Voetbal of deksel

Het plaatsen van een voetbal in de opening van de melkbus is veiliger dan het plaatsen van een deksel op de melkbus. De knal is hetzelfde. Bij de explosie schiet de afsluiting van de opening met harde kracht weg tot wel 150 meter. Bekijk videofragment hoe een bal te gebruiken >

Water

Door water aan het carbid toe te voegen treedt een chemische reactie op. Hierbij komt de nodige acetyleengas vrij, dat de knal veroorzaakt na ontsteking. Per knal is een hoeveelheid water van ongeveer een borrelglaasje voldoende.

Gasbrander of fakkel

Acetyleengas explodeert zodra het wordt bloot gesteld aan vuur. Via een kleine opening aan de achterzijde van de (melk)bus kan het ontstane acetyleengas contact maken met vuur. Enige afstand houden tijdens het afsteken is aan te raden. Dit lukt goed met de juiste gasbrander of fakkel.

Carbid

Voor een goede knal in een melkbus van 30 liter wordt circa 50 tot 60 gram carbid omgezet in acetyleengas. Met één tot twee kilogram carbid kan er een hele middag geknald worden.

Share/Save