Werkwijze Carbid schieten

Kies een geschikte locatie om het carbid te plaatsen

Een geschikte omgeving voor het carbidschieten is een open veld buiten de bebouwde kom. Houd er rekening mee dat bij het knallen de geplaatste bal of deksel wel 50 tot 150 meter ver weg kan schieten. Daarnaast is een plek buiten de bebouwde kom ook aan te raden in verband met geluidsoverlast.
Het is verstandig bij de gemeente te informeren. Veel gemeenten hebben een aangewezen plek waar op gezette tijden carbidschieten is toegestaan.

Plaats de bus

Plaats de opening van de bus richting een open ruimte. Hanteer een afstand van 300 meter vanaf de dichtsbijzijnde bebouwing en wegen. Gebruik een autoband of graaf de bus in, zodat deze tijdens het knallen niet van zijn plaats kan schieten.

Plaats het carbid

Plaats 200 à 300 gram aan carbidbrokken onderin de bus. Bij toevoeging van de juiste hoeveelheid water wordt slechts 50 à 60 gram omgezet in gas. Echter wordt de tijd van de reactie verhoogd door deze hoeveelheid aan carbid in de bus te plaatsen. Na de explosie is het resterende carbid herbruikbaar.

Voeg water toe

Voeg 50 tot 75 ml water toe aan het carbid in de bus (het volume van een borrelglaasje). Te veel of te weinig water verslechterd het resultaat. Onmiddelijk treedt de nodige gasvorming op met een sissend geluid.

Sluit de bus af

Sluit de bus af met bij voorkeur een bal of anders een deksel, zodra het water is toegevoegd. Het is sterk aan te raden om een bal te gebruiken. Mocht de sluiting onverhoopt iemand of een object raken tijdens het knallen, dan is de schade velen malen beperkter bij het gebruik van een bal. N.B.: een bal als afsluiting knalt even hard als een deksel. Bekijk videofragment hoe een bal te gebruiken > Wordt er toch een deksel geplaatst, dan is het uitermate verstandig daarbij een houten of rubberen hamer te gebruiken. IJzeren hamers veroorzaken vonken, waardoor de bus vroegtijdig tot ontploffing kan worden gebracht.

Ontsteek het acetyleengas

Nadat het water is toegevoegd en de bus is afgesloten, heeft de reactie die optreedt ongeveer 45 tot 60 seconden nodig om het explosieve acetyleengas te ontwikkelen. Gebruik vervolgens een brandende fakkel of een geschikte gasbrander om het gas te onsteken. Houd de vlam dicht bij de opening in de bodem van de bus. Met een harde knal schiet de bal of deksel met vorse snelheid tientallen meters het open veld in.

Na het carbidschieten

Laat de bus open na het carbidschieten. Hierdoor kan het achtergebleven gas ontsnappen. Carbid reageert met het vocht dat in de lucht zit. Berg het daarom op in een water- en luchtdichte omgeving (niet de afgesloten melkbus, maar in een goed afsluitbare kunstoffen of metalen busje).

Share/Save